Antipiratbyrån siktar på nätverket Scenen

Nätverket Scenen är nytt fokus för Antipiratbyrån som företräder spel- och filmbolag i Sverige. Scenens medlemmar lägger ut filmer på nätet redan innan de haft premiär.
(P3 Front)

Antipiratbyrån som företräder flera film- och spelbolag i Sverige inriktar sig nu på att jaga den grova brottsligheten på nätet.

Stängningen av fildelningssajten The Pirate Bay, var inte Antipiratbyråns främsta mål i kampen mot den olaglig fildelningen.

Internationellt
Jakten inriktas nu istället på ett internationellt nätverk med förgreningar i Sverige som kallas för Scenen.

Robert som vi kallar honom, är en av personerna inom nätverket. Han är 20-25 år och bor någonstans i Södra Sverige. Han tillhör grupper inom ett det internationella nätverket Scenen med förgreningar i Sverige, som är först med att släppa filmer på nätet innan de haft premiär.

– Tävlingen, utmaningen, alla vill vara bäst, säger han.

En intern tävling
Scenens syfte är inte att sprida filmerna på nätet, det är inom nätverket man tävlar.

– Vi tävlar om vem som är snabbast, vem som kan få fram bäst filmer, vem har mest kontakter, störst bandbredd, säger Robert.

Scenen läcker
Men filmerna läcker ut från Scenen till fildelningssidor som The Pirate Bay och det gör att de publika nätverken inte är så omtyckta hos personer inom Scenen.

De upphovsrättsdomarna som finns idag när det gäller utdelning av film på nätet har gett dagsböter.

– Man riskerar höga fängelsestraff och höga böter, säger han.

Läckorna inom Scenen ut på till exempel The Pirate Bay innebär stora risker att åka fast för personerna i nätverket och då handlar det om helt andra straff.

– Då handlar det inte om 80 dagsböter utan då handlar det om miljonbelopp. Man kan förstöra hela sitt liv på att bli tagen, säger han.

Fokus mot nätverket
Antipiratbyråns som företräder film- och spelbolag i Sverige har nu som främsta mål är nu att sätta dig personerna inom nätverket Scenen, det säger Henrik Pontén.

– Det är där allting börjar. Kan vi stoppa dem så får inte Pirate Bay några filmer. Det är runt 200 anmälningar vi har gjort. Hur många av dem som gäller Scenen-folk vill jag gå in på. Men jag kan säga att vårt intresse ligger i första hand på scenen, säger han.

– Det är kul helt enkelt och man fortsätter göra det så länge man kan. Det finns ju en risk men samtidigt sitter vi i Sverige där det är betydligt lägre risk att bli tagen. Man kanske har lite hybris och tror att man är duktigare än man är. Jag anser att jag är tillräckligt duktig för att inte bli tagen, säger Robert.

Lars-Peter Hielle, P3 Front
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".