Schweiz röstade ja till tuffare asyllagar

I en folkomröstning på söndagen i Schweiz sa en överväldigande majoritet av väljarna ja till nya tuffare regler för asylsökande. Schweiz har därmed en av Europas mest restriktiva asyllagar.

Såväl FN som kyrkor och hjälporganisationer Schweiz kritiserar de hårda asyllagarna.

Drygt 67 procent av schweizarna sa ja till de nya asyllagarna.

Dessutom antogs skärpta lagar för annan invandring som innebär att människor som kommer från länder utanför EU kommer att ha mycket svårt att få arbets- och uppehållstillstånd. Endast de med högre utbildning ska släppas in. Schweiz har idag många gästarbetare från bland annat Balkan och Turkiet.

Många har berövats sina pass
Bland de mest ifrågasatta av de nya reglerna, finns kravet på att en flykting inom 48 timmar ska kunna visa upp giltiga id-handlingar. FN:s flyktingorgan, UNHCR, påpekar att många flyktingar ju har berövats sina pass just av de regeringar och myndigheter de flyr ifrån.

Företrädare för kyrkliga samfund i Schweiz menar att skärpningen av asyllagarna står i strid mot de humanitära traditioner landet alltid slagit vakt om.

Minskat antal asylsökande
Lagändringen kommer i ett skede när antalet asylsökande avsevärt minskat. Förra året sökte omkring 10 000 asyl i Schweiz.

Lagarna har redan godkänts av regering och parlament, men en koalition av fackföreningar, politiska partier, kyrkor och hjälporganisationer krävde en folkomröstning. Lagarna börjar tillämpas omedelbart.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se