Läget i Afghanistan oroar i USA

I helgen dödade den Natoledda Ifor-styrkan i Afghanistan ett 60-tal talibansoldater. Läget fortsätter att vara spänt i Afghanistan. Landets president Hamid Karzai är just nu i Washington, där han skyller de flesta problemen på grannlandet Pakistan.

I Afghanistan använder talibansoldaterna alltmer samma taktik som motståndsrörelserna i Irak som lönnmord, bilar apterade med spängladdningar och självmordsbomber.

Här i USA är oron stor för att som man uttrycker det ”Afghanistan ska gå förlorat”. Korruptionen är utbredd, opium och heroin är den viktigaste exportvaran och talibanerna är tillbaka.

President Hamid Karzai som ska träffa president George Bush på tisdagen skyller dock det mesta på Pakistan. Usama bin Ladin och Mullah Omar al-Qaidas, talibanernas ledning och kommandostyrkor, befinner sig på andra sidan gränsen i det laglösa Waziristan och skyddas av Pakistans underrättelsetjänst, menar Karzai.

– Vi kastade ut terroristerna från Afghanistan för fyra år sedan, men vi har inte kunnat angripa deras källor, deras träningsläger, där de får sina pengar, där de motiveras och det är det vi får betala ett högt pris för nu, säger president Karzai.

Gemensam insats krävs
På onsdag ska han träffa Pakistans president Pervez Musharraf i Vita huset. President Bush vill att de två slutar skylla på varandra och ser till att al-Qaidas och talibanernas ledare grips och viktigast att Usama bin Ladin fångas död eller levande.

– Han är inte i Afghanistan och han är inte död, försäkrar presidnt Karzai. Han är troligen i Pakistan, säger Karzai som håller med att om länderna agerade tillsammans, skulle Usama bin Ladin inte kunna gömma sig.

”Clinton kunde ha dödat bin Ladin”
Frågan om varför al-Qaida ledaren inte gripits står också i centrum inför de amerikanska kongressvalen. Republikanska debattörer lägger skulden på den förre presidenten Bill Clinton.

Han hade flera chanser att döda bin Ladin år 2000, men var helt upptagen av sina sexskandaler, hävdar de. Detta gjorde att Clinton på söndagen i tv-kanalen Fox gick till ett känsloladdat motangrepp.

– Jag jobbade hårt för att försöka döda honom, jag auktoriserade CIA att döda honom, vi hade kontrakterat folk att döda honom, jag var närmare att döda bin Ladin än någon annan.

När president Bush tillträtt hånade de mig för min fixering vid al-Qaida och gjorde ingenting mot terrorismen och har ansett Afghanistan bara en sjundedel så viktigt som Irak, sa en ursinnig Bill Clinton.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se