"Fjärrvärmekunder gynnas inte av konkurrens"

Svensk Fjärrvärme säger nej till ökad konkurrens i fjärrvärmenäten. Trots att både Fortum och Vattenfall är beredda att släppa in fler varmvattenleverantörer, så säger deras branschorganisation nej till så kallat tredjeparts-tillträde.

– Nej, jag tror tyvärr inte att det är en lösning som skulle gynna fjärrvärmekunderna generellt. Det är möjligt att enstaka producenter som har fördelaktiga villkor skulle kunna tjäna mer pengar, men inte samhällsekonomin och inte kunderna, tyvärr, säger Ola Alterå är vd för Svensk Fjärrvärme.

Varken kunderna, miljön eller konkurrensen skulle tjäna på fler leverantörer till fjärrvärmenäten, det som kallas tredjeparts-tillträde.

Ola Alterå hänvisar bland annat till den statliga utredning som kom fram till detta i fjol.

Högre taxor
Samtidigt ökar fjärrvärmetaxorna. De senaste fem åren är det 24 bolag som höjt taxan med över 30 procent. Både fastighetsägare och Hyresgästföreningen kräver tredjeparts-tillträde till näten för att för att få ner taxorna.

Men Svensk Fjärrvärme anser att priserna skulle gå upp, med en sådan konkurrens.

– De som har analyserat detta har ju kommit till slutsatsen att priserna snarare skulle gå upp. Fjärrvärmenät är lokala och det kommer att vara väldigt få aktörer, kanske en stor industri, det gamla fjärrvärmeföretaget, och det blir någon sorts oligopolsituation, där kanske några få stora kunder får billigare, men för hela kundgruppen blir det tvärtom dyrare, säger Ola Alterå.

Inga konkurrenter
Fjärrvärmebranschen vill inte släppa in några konkurrenter i sina lokala monopol. Att flera storindustrier vill leverera hit är för att de vill tjäna mera pengar på sin spillvärme, enligt Ola Alterå.

Däremot kan han tänka sig att det skapas ett gemensamt organ där kunderna kan få klaga på priset.

Nu finns det fastighetsägare som tittar på annan teknik, som bergvärme och värmeväxlare, för att komma bort från fjärrvärmebolagens höga taxor. Men Ola Alterå är inte rädd för den här konkurrensen:

– Jag tror att det kan bli tufft och att det kan komma nya konkurrenter som vi ännu inte har sett så att det gäller väl att vara lagom rädd. Men jag har gott självförtroende i att fjärrvärmens idé är långsiktigt bärkraftig, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".