Moderaterna vill sälja ut Apoteksbolaget

Staten äger idag helt eller delvis ett 60-tal bolag. Moderaterna vill sälja ut 28 av dem, om de borgerliga vinner valet i höst, och med på den lista som partiet presenterade på onsdagen finns stora företag som Apoteksbolaget, Posten och SAS.
– Vi tycker att det är en viktig signal att ge, att vi vill stärka den svenska ekonomin, och då tror vi det är viktig att vi bryter en del svenska monopol, exempelvis på apotek, Svensk bilprovning med flera, samtidigt som vi släpper in nytt riskkapital i ett antal företag för att öka deras konkurrenskraft, möjligheter att skapa nya arbetstillfällen och få en bättre ekonomisk utveckling i Sverige, säger moderaternas näringspolitiske talesman Per Westerberg. - När man även, i en del fall, säljer företag lösgör vi pengar som vi kan använda till saker som svenska folket behöver bättre, exempelvis mer investeringar i vägar och järnvägar. Varför tror du att den här typen av verksamhet skulle göra sig bättre i privat regi än i statlig? - Titta exempelvis på apoteksmonopolet, bara med den prisnivå vi har, med mängder av sommarstängda apotek, där man drar in apotek idag. Jag tycker att det är vi konsumenter som ska avgöra när apoteken ska vara öppna. Det är vår efterfrågan som ska styra, och så är det i nästan hela övriga Europa, säger Per Westerberg. – Det är bara socialdemokraterna i Sverige som slår vakt om monopol på apotek, bilprovning och ett antal andra områden. Det är inte bra för oss konsumenter, och de pratar ju själva om konkurrensens fördelar när det gäller livsmedelspriserna, jag begriper inte varför de inte vill göra det när det gäller apotek.
Rebecka Svensén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".