83-åring får bo kvar - styrelsen avgår

83-åriga Maj Holmblad i Sundsvall får bo kvar i sin lägenhet. Det beslutade styrelsen för bostadsrättsföreningen Skatten. Samtliga styrelsemedlemmar ställer sina platser till förfogande och en ny styrelse kommer att utses.
(SR Västernorrland)

Den uppmärksammade vräkningen av en 83-årig kvinna i Sundsvall stoppas. På måndagen ändrade sig styrelsen för den bostadsrättsförening som velat tvångsförsälja 83-åriga Maj Holmblads lägenhet.

– Styrelsen har enhälligt beslutat att upphäva beslutet om avhysning av Maj. Därutöver har styrelsen också fattat beslut om att kalla till extrastämma för att ställa sina platser till förfogande, säger Yngve Stridh, vd för HSB Mitt.

Det var när Maj Holmblad låg inlagd på sjukhus som hon missade att ansöka om bostadsbidrag i tid och när hyran skulle betalas fanns det för lite pengar på hennes konto. Bostadsrättsföreningen beslutade om tvångsförsäljning av hennes lägenhet.

Har betalat sin skuld
I efterhand har Maj Holmblad betalat det hon varit skyldig men föreningen har hållit fast vid sitt beslut tills måndagen.

Då hölls ett extrainkallat styrelsemöte efter protester från såväl HSB:s riksförbund, HSB Mitt, dit Sundsvall hör, grannar och dessutom över 200 000 kvällstidningsläsare.

Styrelsen avgår
Styrelsen ställer sina platser till förfogande och Maj Holmblad får behålla lägenheten.

– Jag är oändligt tacksam för allt stöd. Ni är så unga allihop så ni minns nog inte almarna i Kungsträdgården. Det var en historia där opinionen räddade almarna som skulle fällas. Jag känner mig som en kusin till de där almarna just nu, säger Maj Holmblad.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista