USA-rapport: Irakkriget ökar terrorhotet

I USA riskerar president Bush att hans redan låga popularitetssiffror sjunker ytterligare efter rapporten som visar att kriget i Irak har ökat terrorhotet i världen.

Det var under söndagen som tidningen New York Times avslöjade innehållet i en hemligstämplad rapport från USA:s samtliga underrättelsetjänster.

Det blir inte lätt för Vita Huset att avfärda en rapport som har tagits fram under två års tid av USA:s samlade underrättelseväsende och Bushs demokratiska motståndare har inte varit sena att säga ”vad var det vi sa”.

”Kriget försvårar kamp mot terrorism”
Ledaren för demokraterna i representanthuset, Nancy Pelosi, säger att rapporten är ännu ett bevis för att kriget i Irak försvårar kampen mot terrorismen.

Det amerikanska underrättelseväsendet slår fast att kriget i Irak har har stärkt de islamistiska extremisterna och ökat rekryteringen till olika terrorgrupper runtom i världen.

Bush övertygar allt färre
President George Bush hävdade tvärtom i ett av sina senaste tal att världen har blivit säkrare genom kriget i Irak. Allt färre amerikaner låter sig övertygas av det argumentet och underrättelserapporten innehåller vad som länge har varit självklarheter också i amerikanska utrikespolitiska tankesmedjor.

Det tilltagande våldet i Irak har i dag mycket lite med islamistisk terrorism att göra. De omkring hundra civila som mördas varje dag är offer för dödspatruller, mest från shiaarabiska milisgrupper men också för sunnitiska upprorsmän.

”Inbördeskrig rasar i Irak”
Det är ett inbördeskrig som rasar runtom i Irak, skriver i dag Patrick Cockburn i den brittiska tidningen Independent efter att som få andra ha vågat sig ut på den laglösa landsbygden för att se med egna ögon.

Att Irak är en ödesfråga är president Bush och USA:s underrättelsetjänster överens om. Det är bara det att slutsatserna de drar står i skärande kontrast mot varandra.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista