September på väg mot värmerekord

Det vackra sommarvädret fortsätter. September ser ut att bli en av de varmaste septembermånaderna på hundra år, säger Sten Laurin meterolog på SMHI.

– Det skulle kunna bli den varmaste september på hundra år. Det är inte helt uteslutet. Kanske också nederbördsmässigt och det är ganska torrt. Så här långt håller den här september jämna steg med de förra rekordmånaderna, säger Sten Laurin.

Just nu sitter jag på en parkbänk i Jönköping och solar och kvicksilvret visar på mer än 20 grader. Värmen vägrar släppa sitt grep om Sverige.

September ser nu ut att bli en av de varmaste på mycket länge. De allra varmaste septembermånaderna hade vi 1934, 1949 och 1999, enligt SMHI:s statistik för de senaste hundra åren.

September i år kan mycket väl slå nytt rekord.

I södra Sverige är det idag återigen en dag med temperaturer över 20 grader.

I september har värmen märkts av mest i norra Sverige där man haft en snitttemperatur på fyra grader över det normala, vilket i meterologiska sammanhang är högt över det normala.

Det soliga och varma vädret påverkar oss människor i hög grad. Att vi blir gladare och piggare av solen är bevisat, säger Tomas Prahl, sjuksköterska inom allmänpsykiatrin i Malmö, som arbetar med ljusterapi.

– Solljuset stimulerar talkottkörteln. Den tillverkar serotonin som är ett antidepressivt motmedel, säger Tomas Prahl.

Även djur och växtliv påverkas av det varma vädret. Vi kan under vintern få uppleva vårblommor igen, säger Arne Anderberg, professor vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se