Högerextremistiskt parti på väg framåt i Belgien

Det belgiska högerextremistiska partiet Vlams Belang fortsätter att gå framåt i opinionsundersökningar. Enligt de senaste opinionssiffrorna ser det ut som det flamländska partiet vinner ännu fler röster i kommunalvalet om några veckor.

De demokratiska partierna i Flandern samarbetar politiskt för att utestänga Vlams Belang men den politiken har inte varit framgångsrik, säger professor Cas Mudde vid Antwerpens Universitet.

– De vinner varje gång, och det kommer att vinna nu igen. Orsaken är att det inte finns några andra alternativ, säger Cas Mudde.

Går framåt i val
Vlams Belang vinner ständigt nya valframgångar i Flandern, konstaterar professor Cas Mudde. Skälet är, säger han, att de flamländska högerextremisterna är det enda oppositionspartiet i Flandern.

Vlams Belang har 24 procent av rösterna, starkast är de i Antwerpen där de är störst parti med 33 procent och i kommunalvalet om några veckor väntas de vinna nya framgångar.

Det betyder att de andra partiernas försök att frysa ut högerextremisterna inte haft någon framgång. De slöt för flera år sedan en solidaritetspakt där de lovade varandra att inte samarbeta med Vlams Belang på någon politisk nivå.

Gynnas av utfrysningspolitiken
Nu bildar de koalitionsregeringar både regionalt och lokalt för att hindra de starka högerextremisterna från att komma till makten. Men resultatet är att Vlams Belang gynnas av de andra partiernas utfrysningspolitik.

Vlams Belang är nästan alltid ensam i opposition och drar därför inte på sig väljarnas missnöje så som koalitionspartierna gör

– Det här är det största problemet i arbetet mot dem. Och arbetet mot dem har varit otroligt misslyckat så här långt säger, Cas Mudde.

Men att bryta solidaritetspakten är det inte tal om. Den politiker som inleder ett samarbete med Vlams Belang utesluts omedelbart ur sitt parti för att förhindra att högerextremisterna får chansen att ta makten i någon enda kommun.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista