Dab uppgraderas till DMB.

Digitalradion på väg tillbaka

I julas stoppade regeringen utbyggnaden av DAB, digitalradion som kostat 400 miljoner, med motiveringen att för få lyssnade. Nu anser den internationella radiobranschen att DAB bör uppgraderas till det långt effektivare DAB+, eller DMB.

Världsorganisationen, WorldDAB med 40 medlemsländer byter därför sannolikt namn om några veckor, berättar Kelly Griffiths på WorldDAB i London.

– Vi har låtit våra medlemmar tycka till om vad de tycker att ändra namnet till namnet DMB, säger Kelly Griffiths.

Svårt att slå igenom
Digitalradion DAB, som står för Digital Audio Broadcast, har sedan starten i tidigt 90-tal haft svårt att slå som ny radiostandard. Inget land har bytt från FM till DAB trots miljardsatsningar.

Bara i Storbritannien och Danmark har DAB tagit lite fart. Men skulle det åldrade DAB uppgraderas till DAB+/DMB, Digital Multimedia Broadcast, då ser branschen stora kommersiella möjligheter.

Då kan även tv och datafiler sändas och många fler välljudande radiokanaler får plats, berättar Kelly Griffiths.

– Det skulle tillåta mer kanaler genom att man använder samma frekvens. Cirka tre gånger fler kanaler skulle var tillgängliga, säger Kelly Griffiths.

Allmänheten får glädje
En stor fördel med DAB+/DMB är att DAB:s gamla sändningsnäst kan användas, det vill säga miljardinvesteringarna i infrastrukturen kan komma allmänheten till glädje till sist.

Å andra sidan krävs det nya mottagare för att kunna lyssna och titta på DAB+ och DMB.

I Sydkorea är kommersiella DMB-sändningar redan en framgång och en rad länder testsänder, till exempel kräver Australiens kulturminister att landet startar till DMB-radio senast 2009.

På kongressen i Sydkorea om ett par veckor beslutar Världsorganisationen sannolikt att byta namn till World-DMB.

Inget planerat i Sverige
I Sverige planerar dock Sveriges Radio att fortsatta sändningar i gamla DAB och avgående biträdande utvecklingsdirektör Karin Granström är osäker på om uppgradering är en ny chans för DAB.

– Alla digitala system har ju en möjlighet att förbättra och lägga till nya finesser. Men man vill ju inte göra det för ofta eftersom man då riskerar att de som har gamla mottagare inte kan lyssna längre.

Blir det så med nya DAB+?

– Alla ny tillägg är ju så att man måste byta mottagare, men vi har ju en ökad frekvens när vi byter våra mottagare, telefoner till exempel. Det är mycket troligt att radion i framtiden är en del av telefonen som då tar radiosignaler från luften istället för att vara kopplad till mobilnätet. Självklart ska vi vidareutveckla där, men vi ska göra det på ett klokt sätt

Och det här är inte den nya chansen för DAB?

– Ett brodcastingsystem eller rundradiosystem där man sänder kanske ska vara lite gammeldags, för att man kan köpa mottagare och veta att de håller i många år.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".