Förlängda öppettider retar Handels

För att öka lönsamheten håller kooperationens förlusttyngda stormarknader Coop Forum på att utöka sina öppettider till klockan 22 på kvällen. Något som väcker stor ilska från facket som inte vill ha öppet längre än till senast klockan nio.

En stormarknad som redan har utökat öppettiden är Coop Forum i Södertälje där Peter Kostman är chef.

– Det är en konkurrensfråga. Vi lever i dag inom handeln mycket konkurrensutsatt och vi har fått en ny konkurrent här som har utökat sina öppettider. För att ge våra kunder en lika bra service som vår konkurrent så valde vi det här, säger Peter Kostman.

Tror du att det är många chefer på andra stormarknader som går i samma tankar som ni?

– Jag är ganska säker på att det är så.

På Coop Forum i Södertälje är det sedan den 1 september öppet varje dag från klockan 8 till 22.

Orsaken är Coop måste möta konkurrensen från ICA Maxi som redan har de öppettiderna.

Fem andra Coop Forum i landet har redan öppet till klockan 22 och förhandlingar med facket pågår på flera andra stormarknader.

Och det är något som fått facket att ilskna till. För Handelsanställdas förbund är just öppettiderna en av de viktigaste frågorna och fackets policy är att inte acceptera öppettider efter allra senast klockan nio på kvällen.

– Jag tycker inte att det blir bättre för att Copp Forum går in för att förlänga de här sista en till två timmarna, jag tycker helt enkelt att det är för djävligt, säger Tommy Tillgren, 2:e vice ordförande på handels.

Vad vill du säga till Coop?

– Att det finns andra saker man kan titta på innan börjar förlänga tiderna. Man borde kunna se på andra sätt att öka sin lönsamhet, exempel att öka etableringstakten.

Peter Kostman, stormarknadschef i Södertälje, förstår fackets kritik, men för honom finns det inget val.

– Jag kan förstå att man är emot de här tiderna. Men när man är ansvarig för en verksamhet som Coop Forum i Södertälje måste man också tänka på jobben och att vi ska ha en framtid, säger han.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista