Besparingar bakom missnöje i Ungern

I Ungern har protesterna mot den sittande regeringen fortsatt om än i minskad omfattning. Missnöjet handlar i botten om de stora besparingar som regeringen vill genomföra, och en patientavgift på cirka 10 kronor har blivit en symbolfråga.

– Jag behöver medicinen, säger 69-åriga Marja, pensionär och diabetiker i ett väntrum i det fattiga åttonde distriktet i Budapest.

Fasaderna saknas puts. Här bor fattiga pensionärer, arbetslösa och utstötta romer. Marja drygar ut sin knappa pension på 2 000 kronor, med att vakta hissen här på vårdcentralen som hon ofta själv besöker som patient. Nu är hon orolig för patientavgiften på på 300 forint, cirka 10 kronor.

– Jag har inga marginaler, säger hon.

Stora kontraster
Ungern är delat både politiskt och ekonomiskt. Kontrasten mellan fattig och rik i Budapest är tydlig. Ett kvarter bort, i det fashionabla femte distriktet, på en annan vårdcentral träffar jag Anna.

– Patientavgiften kostar inte mer än en biljett på spårvagnen, säger hon. Landet har ett stort budgetunderskott, vi måste spara.

Men av regeringens alla drastiska skatte- och momshöjningar, är det patientavgiften som upprört mest och flest.

– De suger ut både vårt blod och svett, säger en man med ett plakat utanför parlamentet.

Större kostand för alla
Och på ett grått departement i närheten av den plats där tusentals ungrare dagligen kräver premiärministerns huvud på ett fat, visar en tjänsteman statistik.

Få europeer går så ofta till läkaren som ungraren. Men ungersk sjukvård har mindre resurser än sina EU-grannar. Patientavgiften på cirka 10 kronor är ingen direkt besparing. Den kommer troligtvis kosta mer att administrera. Det egentliga syftet är att bryta ungrarens ovana att ta vägen förbi doktorn.

Kristian Åström, Budapest
kristian.astrom@sr.se