EU-dom kan ge nya skatteregler

I Sverige får 100 000 svenskar varje år betala straffskatt, så kallat skattetillägg, utan att ha fått saken rättsligt prövad. Det finns nu förslag om att de svenska skattereglerna måste ändras efter en dom i Europadomstolen.
Straffskatt, eller så kallat skattetillägg, får man betala om man lämnat fel uppgifter i sin deklaration. Men igår slog Europadomstolen fast att Sverige gör fel som varje år tvingar 100 000 svenskar att betala straffskatt utan att de fått sin sak rättsligt prövad först. Två taxiföretagare får över 800 000 kronor i ersättning. Justitierådet Johan Munck vid Högsta Domstolen, HD, har undersökt den svenska skattelagstiftningen, och han tycker att domen är bra. – Den här domen tycker jag är fullt begriplig och tillfredställande, säger Johan Munck. Hur tycker du att straffskatten används idag? – Jag är kritisk till hur det här skattetilläget används idag. Det slår alldeles för hårt och blint, säger Johan Munck. Johan Munck har skrivit det betänkande som ligger till grund för ett nytt skattelagstiftningsförslag. I och med gårdagens dom sätts arbetet igång igen, där Europadomstolens domskäl vägs in. Även om domen inte direkt kräver en lagändring tror ändå Johan Munck att skattelagstiftningen ändras rejält. – Verkställighetsreglerna som finns i dag kan inte behållas efter domen i Europadomstolen, säger Johan Munck, justitieråd vid Högsta domstolen.
Fredrik Sperling, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista