Finansinspektionen kräver tydligare pensionsbesked

Värdebeskeden till dem som har privata pensioner och tjänstepensioner måste bli tydligare, kräver Finansinspektionen. Försäkringsföretagen brister bland annat när det gäller att ge information om kostnader för att flytta försäkringar.

– Vi har testat på vår egen personal och andra som inte är försäkringsexperter. Det är uppenbart att det finns brister. Man har svårt att tänka sig in i vad mottagaren egentligen förstår och frågar efter och hur man ska presentera det, säger Björn Palmgren, försäkringsspecialist på Finansinspektionen.

Försäkringsbolagens värdebesked är inte alltid lätta att förstå. Till och med Finansinspektionens personal kan ibland ha svårt att tolka informationen.

Viktigt med ökad tydlighet
Cirka 50 företag har granskats och de allra flesta uppfyller Finansinspektionens krav på vilka sifferuppgifter som ska lämnas.

Det finns också en hel del brister att åtgärda. Framförallt är det tydlighet och möjlighet att jämföra de olika försäkringarna som kan förbättras.

Försäkringsbolagen är helt enkelt duktigare på att framhäva vad de vill att försäkringstagaren ska få veta men sämre på att ge kunden möjlighet att jämföra försäkringar och ge information om förändringar och möjligheter att flytta försäkringen.

Svårt jämföra försäkringar
– En följd är att man inte kan bedöma om försäkringen motsvarar de förväntningar eller krav man kan ställa på försäkringen. Då är det också svårt att jämföra med alternativ, säger Björn Palmgren.

– Ibland kan man helt enkelt fortsätta med en försäkring som man inte har behov av eller som inte uppfyller de krav man tycker att man har rätt att ställa, säger han.

Finansinspektionen ska om ett par veckor kalla till ett möte med branschen för att informera om vad man kommit fram till.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista