Sverige lovar delta i FN-styrka i Darfur

Sverige och Norge blev natten till tisdagen de första länderna som lovar att bidra med militära styrkor till en framtida FN-styrka i Darfur i västra Sudan. Samtidigt hotar USA med ensidiga sanktioner mot Sudans regering.

Darfur är nu en slaktplats, där regeringen bombat ytterligare 50 000 civila på flykt, där lösa rebellgrupper och banditer härjar fritt och där hjälparbetare mördas och deras bilar stjäls.

Det ökande våldet hindrar hjälp att nå ut till minst 350 000 svältande civila.

När jag träffade FN:s hjälpsamordnare i Khartoum, Manuel Aranda da Silva i våras, sa han att situationen då var den värsta under de två år som Darfur-krisen varat.

Blir bara värre
Nu säger han till nyhetsbyrån AP att den gränsen hela tiden överskrids.

– Vi måste ompröva hela vår närvaro, både FN:s och andra hjälporganisationers närvaro. Nu kan vi knappt göra någonting för att hjälpa offren i Darfur, säger da Silva.

FN fick sina första militära löften inatt, då Sverige lovade bidra med en bataljon ingenjörsoldater.

Norge lovade hjälp med logistiken och Tanzania, Nigeria och Bangladesh bidrar med fotsoldater till den beslutade FN-styrkan om totalt 22 000 man som FN:s säkerhetsråd beslutat om.

Inget av länderna är beredda att skicka trupp, så länge Sudans regering motsätter sig en FN-styrka.

Fler fredssoldater
Under tiden har mandatet för styrkan från Afrikanska unionen förlängts till årsskiftet och AU har också lovat förstärka sina 7 000 man med ytterligare 4 000 fredssoldater, men det löftet är än så länge skrivet i ökensanden.

Det finns 1 300 soldater från Rwanda och Nigeria som kan åka till Darfur nu, om det hade funnits pengar att utrusta dem med och betala resan och lön.

FN har bara lovat hjälp med teknisk utrustning. Det är Arabförbundet som lovat finansiera AU:s insats i Darfur.

Både löften och beslut om pengar har kommit tidigare från Arabförbundet utan att några pengar dykt upp.

Darfur-krisen nu en akut trovärdighetsfråga för FN och världen. Samfällda uttalanden som ”aldrig mer” efter folkmordet i Rwanda ekar alltmer ihåliga.

Bush får fria händer
USA, som är ett av få länder som kallar Darfur för ett folkmord, har enhälligt beslutat i senaten och representanthuset, att president Bush får fria händer att införa ensidiga amerikanska sanktioner mot Sudans regering, om han så vill.

Det eftersom sanktioner från FN:s säkerhetsråd hela tiden stoppats av Kina och Ryssland.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se