Korruptionsskandal skakar Kina

I måndags avskedades staden Shanghais högsta politiska ledare efter en stor korruptionsskandal. Det var elva år sedan en så högt uppsatt ledare i det kinesiska kommunistpartiet tvingades avgå, och händelsen har skakat om det politiska Kina rejält.

När Shanghais partisekreterare Chen Liangyu avskedades från sina poster i måndags skickade det en stöt genom hela den kinesiska statsapparaten.

Två Hongkong-tidningar rapporterar i dag, tisdag, att extra polisstyrkor vaktar Shanghais flygplatser och hamnar för att hindra skräckslagna myndighetspersoner från att fly ur landet.

Chen Linagyu anklagas för att ha använt pengar ur Shanghais pensionsfonder till fastighetsspekulationer.

Stor byggboom
Under de senaste åren har Shanghai upplevt en byggboom utan dess like, och nära relationer mellan fastighetsbranschen och staden regering anses ha bidragit till den snabba utvecklingen.

Korruptionen i Kina är mycket allvarlig, men hittills har de högsta ledarna klarat sig undan president Hu Jintaos upprensning.

Analytiker ser tillslaget i måndags mot Shanghais ledning som ett bevis på att presidenten nu har makten i sin hand inför det kinesiska kommunistpartiets viktiga femårskongress i slutet av nästa år.

Tillhörde Kinas förre president
Den korruptionsanklagade Chen Liangyu tillhörde Kinas förre president, Jiang Zemins, krets. Och Hongkong-tidningen South China Morning Post skriver i dag, tisdag, att ”detta är slutet på Jiang Zemins era och den sanna gryningen för Hu Jintao”.

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med Shanghais partisekreterare Chen Liangyu. Inget åtal har väckts, men centralregeringen i Peking lovade på tisdagen en grundlig genomlysning av korruptionshärvan i Shanghai. Det bådar inte gott för dem som tjänat under Shanghais starke man.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se