Volkswagen sågar MAN:s bud

Det ser ut att bli allt svårare för tyska MAN att få gehör för sitt bud på Scania. Koncernchefen för Volkswagen, Scanias största enskilda aktieägare, sågar budet på tisdagen i Financial Times.

Koncernchef Berndt Pieschetsrieder är mycket tydlig, ”det nuvarande budet är inte intressant och om det sockras, så även då, är det oacceptabelt”.

Så vad vill han, pressa upp priset ytterligare. Kanske. Spelet fortsätter, på MAN:s huvudkontor i München vill man i dag, tisdag, inte kommentera uttalandet i Financial Times.

Många frågetecken
Men många undrar: Vad var det som fick MAN:s ledning med vd:n svensken Håkans Samuelsson att offentliggöra budet, när enligt Pieschetsrieder, Volkswagen redan i en inledningsfasen tydligt sade nej, liksom Investor och Scanias ledning.

Istället för att MAN slukar Scania, så ger Pieschetsrider i Financial Times uttryck för en önskan till ett större samarbete, där MAN, Scania och Volkswagens egen lastbilsverksamhet i Brasilien slås samman.

Säger inte hur
Hur detta ska gå till säger han inte, men att Scania eller MAN skulle vara intresserade av Volkswagens brasilianska lastbilar är det ytterst få som tror.

Volkswagens lastbilar anses ha allt för låg teknisk nivå för att gå att exporter till konkurrensutsatta marknader, som i Europa och i USA.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se