Strängare vapenvila i Nordirland

I Nordirland har protestantiska politiker krävt att katolska Sinn Fein ska kastas ut från den lokala regeringen. Detta efter den senaste tiden av tilltagande våld. Men den brittiska regeringen tillmötesgick inte protestanternas krav. Däremot ska strängare regler införas för vapenvilan.
Den brittiska regeringen gav sin syn på den allt bräckligare, fem år gamla vapenvilan, på onsdag eftermiddag. Regeringen tillmötesgick som väntat inte unionistpolitikernas krav, vars trovärdighet torde ha minskat något, efter helgens mord i Belfast. Då en protestantisk terroristgrupp sköt ihjäl en slumpvis utvald katolsk yngling. Men premiärminister Blair deklarerade att strängare regler ska införas för vapenvilan. – Ingen träning, anskaffning eller utveckling av vapen eller annan förbedelse för terrorism kommer att tillåtas, sa premiärministern, i parlamentet under onsdagen. Katoliker oroliga Från Sinn Feins sida hade regeringens utlåtande om vapenvilan i Nordirland inväntats med viss oro för att någon form av sanktioner skulle riktas enbart mot den republikanska sidan i konflikten. ”Ingen sida kan kontrollera våldet” Partiets vice ordförande, Pat Doherty, hade skickats till London för att ge regeringen sin syn på saken. Nämligen att det är protestantiska extremister som står för våldet, åtminstone det mesta. Men Sinn Feinledaren sa också att inget politiskt parti på Nordirland kan kontrollera våldet, på båda sidor finns det personer som inte vill ha fred. – Men om vi kan få politiken att fungera, sa Pat Doherty, så skulle de som ägnar sig åt våld inte längre ha någon anledning att göra det.
Olle Hägg, London, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".