Rumänien och Bulgarien klara för EU

EU säger ja till att Rumänien och Bulgarien blir medlemmar den 1 januari 2007. Men det är ett ja med starka förbehåll.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade i dag, tisdag, att rumänerna och bulgarerna måste uppfylla en rad hårda villkor under hösten annars hotar sanktioner.

– Vi ser fram emot Bulgariens och Rumäniens historiska framsteg till ett medlemskap i den Europeiska unionen år 2007. Jag förväntar mig att båda länder arbetar med den europeiska integrationsprocessen, sade José Manuel Barroso.

Efterlängtat besked
Rumänien och Bulgarien fick ett efterlängtat besked av EU-kommissionens ordförande Barroso, i Strasbourg på tisdagen. EU:s parlamentariker applåderade beslutet att låta rumänerna och bulgarerna få komma med i gemenskapen den 1 januari 2007.

Men EU-kommissionen är inte nöjd med reformtakten i de två blivande EU-länderna. Det går för långsamt med anpassningen till EU:s regler och Barroso sade att han förväntar sig att rumänerna och bulgarerna skärper sig.

Hotar med sanktioner
I höst måste de skapa demokratiska rättssystem, utrota korruptionen och beslutsamt bekämpa den organiserade brottsligheten, skapa effektiva organisationer som ska sköta fördelningen av jordbruksstödet och regionalbidragen som kommer från EU efter årsskiftet.

Om det inte sker hotar EU med sanktioner, det blir mindre pengar i bidrag och EU hotar också att inte godkänna beslut som fattats i de båda ländernas domstolar.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista