Få detaljer om brottmisstänkte Jakobsson

Folkpartiets tidigare partisekreterare Johan Jakobsson är misstänkt för anstiftan till dataintrång, men enligt hans advokat Per Samuelsson nekar han till att ha gjort något brottsligt.

– Vi har berättar en fullkomligt sann historia och kan bevisa att den är sann med skriftliga handlingar, mejl från den tid det begav sig, i mars 2006. Per Jodenius skriver där till Johan Jakobsson att han inte ska använda inloggninsguppgifterna och att han har förstört dem.

– Det övertygar mig till hundra procent om att Jakobsson inte uppmanat någon att begå dataintrång, utan det är precis tvärt om. Han har uppmanat honom att göra rätt, säger advokaten Per Samuelsson.

Funnits med i utredningen
Hittills har den tidigare partisekreteraren varit en av personerna som funnits med i polisutredningen efter intrången i socialdemokraternas interna datanätverk.

Nu är han själv misstänkt för brott. Det gäller anstiftan till dataintrång, att han skulle ha uppmuntrat någon annan till att utföra själva intrånget.

Åklagaren vill inte säga vilka bevis som talar för att Johan Jakobsson skulle ha uppmuntrat någon annan att göra intrång i socialdemokraternas nätverk.

Kritiska artiklar
Sedan tidigare är det känt att mannen som utförde dataintrången, den numera sparkade pressekreteraren i folkpartiets ungdomsförbund Per Jodenius, har sagt att Jakobsson skulle ha uppmanat honom att lämna inloggningsuppgifterna till en journalist, som på så sätt skulle kunna få fram material för att skriva kritiska artiklar om socialdemokraterna.

Johan Jakobsson anser inte att han gjort sig skyldig till något brott. Han menar i själva verket att han såg till att dataintrången upphörde.

Fp-ledaren besvärad
Intrångsskandalen är inte över än för folkpartiet. Partiledaren Lars Leijonborg är inte glad över att behöva svara på frågor om det här varenda dag.

– Det bästa är att avvakta polisutredningen, som pågår. Ord står mot ord på olika punkter. När polisutredningen kommer får vi mer fakta i målet, säger Leijonborg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista