Trängselskattefrågan på väg att lösas

Frågan om trängselskatter i Stockholmstrafiken kan vara på väg att lösas. Den moderate riksdagsledamoten Lennart Hedquist talat om en kompromiss som skulle innebära att ja till trängselskatter om pengarna används till trafiksatsningar i hela Stockholmsregionen.

I folkomröstningarna förra söndagen röstade väljarna i Stockholms kommun ja till trängselsskatterna. Väljarna i 14 angränsade kommuner i länet röstade nej.

Nu blir det den nyvalda riksdagen som kommer att avgöra frågan, som splittrar partierna både internt och inom och mellan blocken.

Centerpartiet för
Bland de borgerliga partierna är centerpartiet för och de andra emot, och på tisdagen deklarerade två nyvalda centerledamöter att de kommer att rösta för att Stockholms kommun ska få lov att återinföra trängselskatterna, trots att andra borgerliga företrädare sagt sig tolka valresultatet annorlunda.

Samtidigt talar alltså moderaternas riksdagsledamot Lennart Hedquist om en kompromiss, som innebär att trängselsskatten återinförs samtidigt som pengarna går till trafiksatsningar i Stockholms län.

– Om man nu beaktar folkomröstningsresultatet på ett sådant sätt, så bör det i första hand leda till att man påskyndar utbyggnaden av de leder som kan minska trafiken i innerstaden och som kan förbättra förhållandena för länsinnevånarna, säger Lennart Hedquist.

Kompromiss kan vara på väg
Detta uttalande tillsammans med att moderatledaren Fredrik Reinfeldt talat om att det kan bli nödvändigt att ta ut vägavgifter för att bygga nya kringfartsleder i Stockholmsområdet kan antyda att en kompromiss på väg.

En kompromiss som i så fall också skulle kunna omfatta socialdemokraterna.

– Det är inte helt omöjligt, men då måste det vara något som vi alla kan vara överens om naturligtvis. Jag tycker att moderaterna verkar vara på rätt väg nu, säger Carina Moberg, socialdemokratisk riksdagsledamot i trafikutskottet.

Vill inte kommentera frågan
Varken det tillträdande finansborgarrådet i Stockholm, Kristina Axén Olin, eller någon annan från den moderata partiledningen vill i dag kommentera frågan.

Svaret är att det pågår regeringsförhandlingar och att närmare besked kommer när de förhandlingarna är klara. 

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista