Berlin: Opera ställs in av säkerhetsskäl

I Berlin har en uppsättning av mozartoperan Idomeneo ställts in sedan en säkerhetsanalys kommit fram till att den kunde reta upp islamistiska extremister.

Det finns inget uttalat hot och inga extremister har hört av sig, men ledningen för Deutsche Oper i Berlin beslöt ändå att ta bort föreställningen från programtablån efter en säkerhetsanalys från polisen.

Reaktionen på Muhammedteckningarna har väckt en stor vaksamhet i Tyskland mot allt som kan provocera. Påvens tal för två veckor sedan fick stort utrymme med diskussioner om yttrandefrihetens gränser här i Tyskland.

Merkel försvarade påven
Förbundskansler Angela Merkel gick då ut och försvarade påven, men hon var en av få ledande europeiska politiker.

När det blåser står man ensam, lär operaledningen resonerat, enligt en källa, när den nu stryker regissörens Hans Neuenfels provokativa tolkning av mozartoperan Idomeneo, som hade premiär redan i mars 2003.

Blodigt och provokativt budskap
Då fanns säkerhetspolis med i publiken och man befarade tumult. I slutscenen går Idomeneo ensam ut på scenen och ur ett blodigt bylte tar han fram de avhuggna huvudena av Neptunus, Kristus, Muhammeds och Buddhas avhuggna huvuden och ställer dem på stolar.

Budskapet enligt recensenter då, är att världen vore en bättre plats utan religion, vars konflikter har miljontals offer på sitt konto.

Ett budskap som i dag anses allt för riskabelt, enligt operans intendent Kirsten Harms. Vi måste tänka på vårt operahus och vår publik, säger han till Berliner Zeitung.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista