Större fusk med vårddagar för sjuka barn

Felaktiga utbetalningar av ersättning för vård av sjukt barn är mycket vanligare än vad som tidigare är känt. Det visar en rapport som Försäkringskassan gjort i samarbete med Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.  

Omfattningen upprör Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.

– När man ser de nakna siffrorna och talen blir man nästan förfärad. Den reaktionen delar jag med många, säger Malmborg.

Visste du om det innan genomgången?

– Jag visste att det var ett omfattande missbruk och att misstanken om brott är stor på det här området. Det är därför vi har studerat det. Vi måste vidta kraftfulla åtgärder, säger han.

Fusket och felaktiga utbetalningar med ersättning av vård av sjukt barn kan vara mera än dubbelt så stort jämfört med vad som varit känt tidigare.

Drygt 650 miljoner kronor
Det kan röra sig om en femtedel av de totala utbetalningarna som är felaktiga. Det motsvara drygt 650 miljoner kronor.

I tidigare studier har Försäkringskassan bara frågat arbetsgivarna om deras anställda varit hemma för vård av sjukt barn.

Det nya nu är att kontrollen utsträckts också till skola och förskola.

Utökade kontroller
I fortsättningen kommer nu Försäkringskassan att utöka sina kontroller med hjälp av skolan och barnomsorgen.

Det välkomnas av Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz, men hon höjer samtidigt ett varnande finger för medverkan i kontrollerna.

– Vi ska veta att skolans uppgift inte är att sköta myndigheters utredningsarbete. Däremot kan vi bistå med att svara på frågor när vi får sådana, säger Lärarförbunds ordförande Eva-Lis Preisz.

Orimliga krav
Att skolan skulle ställa upp med att skriva intyg på att ett barn är sjukt varje gång en förälder stannar hemma för att vårda barnet, det tycker Britta Rundström, chef avdelningen för lärande och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting är orimligt. 

– Att man ska intyga varje dag att ett barn har varit i skolan är inte det en förälder anmäler utan en förälder sjukanmäler ju ett barn. Det innebär att vi måste bygga upp ett kontrollsystem för någon annan myndighet. Det känns verkligen overkligt, säger hon.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista