Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Mer statligt stöd till byggforskningen"

Byggforskningen i Sverige behöver få ett bättre stöd. Ändå görs det många uppfinningar här, enligt en rapport från Byggbranschens utvecklingsfond, och de är de inte alltid så påtagliga som de världsberömda svenska byggkranarna.

– Det viktigaste och som man i bland tappar bort är att stora som små byggföretag är en viktig brygga till tillverkningsindustrin. De förmedlar idéer till vad vi skulle kunna använda för utrustning och fungerar detta samarbete med tillverkningsindustrin bra, vilket det historiskt sett har gjort många gånger och byggkranarna är ett utmärkt exempel, kan det få stor genomslagskraft långt utanför landets gränser. Men det kanske inte alltid räknas byggindustrin till godo, säger professor Jan Bröchner, Chalmers, som har gjort rapporten.

Unika innovationer
Det är 44 av de största svenska byggföretagen som svarat på hur det står till med uppfinningsrikedomen. Elva av företagen svarar att man gjort innovationer som man uppfattar som unika för Sverige.

Det handlar inte bara om material och förbättrade betongformar.

– Det är bättre sätt att förhålla sig till kunderna, nya relationer, partnering, att använda IT på nya och spännande sätt och genom att det är en lite speciell bransch finns det ett innovativt inslag. Man kan inte bara lyfta lösningar från hyllan, säger Jan Bröchner.

Nytt engagemang behövs
Byggbranschens Utvecklingsfond, som är partssammansatt, stödjer byggforskningen med 50 miljoner kronor per år. Men forskningen behöver ett nytt statligt engagemang, säger Jan Bröchner. Danmark och Finland är mycket bättre, anser han.

– Där finns det betydligt starkare uppfattning om att staten måste stödja utveckling av byggandet och att det ska ske genom ett samarbete. Det ger också effekter, man ställer tydligare krav från statliga byggherrars sida på branschen än vad som är fallet i Sverige, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".