"Volvo bryter mot aktiebolagslagen"

Investmentbolaget Öresund anser att Volvos styrelse bryter mot aktiebolagslagen och koden för bolagsstyrning när den nekar Christer Gardell en plats i valberedningen.

Öresund, som äger en procent av rösterna i Volvo, ställer sig nu bakom Gardell och menar att han kan göra mycket för Volvo. Enligt Öresunds vice vd Stefan Dahlbo är det också en viktig principiell fråga.

– Det är väl det vi behöver ibland, att aktieägarna tar ett större ansvar. Här är det ett antal aktieägare som vill ta ett större ansvar och delta i arbetet, ju fler aktiva aktieägare desto bättre, säger Stefan Dahlbo.

”Finn Johnsson gör fel”
I ett öppet brev till kollegiet för bolagsstyrning skriver Öresunds ledning att man vill att kollegiet prövar om Volvos styrelseordförande, Finn Johnsson gör fel när han nekar Christer Gardell en plats i valberedningen.

Christer Gardell har själv anmält Volvos styrelse till aktiemarknadsnämnden och begärt att nämnden granskar hur Volvo tillsatt platserna.

Frågan om vad som ska gälla är enligt Öresund principiellt viktig. Volvos styrelseordförande hävdar att Cevian, med Gardell, i spetsen inte får tillgodogöra sig den brittiska fonden Parvus aktier. Trots att Parvus gett Cevian fullmakt att rösta för fondens aktier.

Får fem procent
Tillsammans med Parvus får nämligen Cevian de fem procent som krävs för en plats i valberedningen.

I brevet till kollegiet för bolagsstyrning skriver man att beslutet strider mot aktiebolagslagens krav på att alla ägare ska behandlas lika.

– Den viktiga frågan är vilka grupperingar och varför som ska få räkna ihop sina aktier när de vill agera som en enhet. Här har Cevian och Parvus flaggat för över fem procent och sagt att man röstar tillsammans och agerar som en part. Medan för andra sfärer har vi bara utgått ifrån att de agerar på ett sätt. Men vi tycker att det är minst lika viktigt att andra parter som via avtal ska få agera ska få göra det också, säger Stefan Dahlbo.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista