Ikea i Israel lockar med koshermat

I Israel har möbeljätten Ikea stora framgångar och nu satsar företaget på de religiösa judarna. Dessa skall lockas till varuhuset med koshermat och en synagoga bland Billybokhyllorna, Ingolfstolarna och Klippansofforna.

– Kom till oss och ät svenska köttbullar, uppmanar IKEA i sin israeliska annonsering.

Fast den som är van vid mammas köttbullar med gräddsås kommer att bli besviken. För Ikeas restaurang i varuhuset utanför Tel Aviv har fått kosherstämpel. Maten tillagas alltså enligt religiösa judiska regler.

Vänder sig till religiösa judar
Dessa regler förbjuder att man blandar samman kött- och mjölkprodukter. Så köttbullar utan gräddsås, men med hallonsylt för den som så vill, är ett av Ikeas drag för att locka landets religiösa judar till varuhuset.

Omkring 20 procent av de israeliska judarna är djupt religiösa och ännu fler, omkring 70 procent, följer de påbud som gäller för koshermat.

Möbeljätten går mycket bra i Israel och är ett av landets mest lönsamma varuhus. Försäljningen hade vid halvårsskiftet ökat med över åtta procent jämfört med år 2005.

Öppnar synagoga
Men Ikea vill gärna se fler kunder och vänder sig nu alltså till de religiösa grupperna i landet. Man har satt in en speciell busslinje till Bnei Brak, ett samhälle för enbart religiösa judar och nu skall Ikea också öppna en synagoga i varuhuset.

– Vi vill möta både våra religiösa anställda och våra religiösa kunders behov, säger den lokala varuhusledningen i en presskommentar.

Idén med en synagoga i varuhuset kommenteras i Israel bland annat med att det faktiskt kan behövas en bönestund där man ber Gud om hjälp att förstå hur man skall skruva ihop möblerna.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se