"Irakkriget grogrund för terrorism"

USA:s regering offentliggjorde på tisdagen delar av den underrättelseanalys av den globala terrorismen som läckte ut under helgen. Där sägs att kriget i Irak har skapat förbittring i den muslimska världen och drivit på rekryteringen av nya terrorister.

”Konflikten i Irak har blivit de militanta islamisternas ”cause celebre”: en viktig sak att kämpa för. Det står i rapporten ”Trender i den globala terrorismen”.

Rapporten som skrevs i april i år är en av flera regelbundet återkommande analyser av säkerhetsrelaterade ämnen. Bakom den står samtliga underrättelsetjänster i USA.

”Konflikten en grogrund för terrorism”
Där står det även att läsa att ”konflikten har skapat en djup bitterhet mot USA i den muslimska världen och den har blivit en grogrund för den globala jihadist-rörelsen”.

Rapportens författare använder ordet ”jihadister”, det vill säga ”heliga krigare”, konsekvent genom rapporten som samlingsnamn för al-Qaida och andra likasinnade organisationer och grupper.

”al-Qaida fortfarande största hotet”
Hänvisningarna till kriget i Irak utgör inte den centrala delen i analysen. Fokus ligger på uppskattningar om jihadisternas framgångar och svårigheter. Där sägs att USA:s kampanjer mot terrorismen har allvarligt skadat al-Qaidas ledning och försvårat organisationens verksamhet.

Trots det kommer al-Qaida även i fortsättningen att utgöra det största hotet mot USA och mot amerikanska intressen utomlands.

Irak får likväl en viktig roll i kriget mot terrorismen, enligt författarna. Ett nederlag för jihadisterna i Irak skulle minska deras möjligheter att rekrytera nya anhängare.

Demokrater kritiserar regeringen
I rapporten finns det dock inga allmänna slutsatser om irakkrigets betydelse på lång sikt. President Bush sade att han ville sätta punkt för de politiskt motiverade spekulationerna när han fattade beslutet att publicera ”Trender i den globala terrorismen”. Demokraterna har nu istället intensifierat kritiken mot regeringen.

Representanthusledamoten Jane Harman sade att det finns ytterligare en rapport som bara handlar om Irak som regeringen inte vill slutföra före kongressvalet i november. Harman krävde att även den analysen ska bli offentlig.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista