Palestinsk besvikelse mot Hamasledarna

Förhandlingarna om en palestinsk samlingsregering går trögt. Fatah och Hamas gnabbas offentligt. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas beskyller den Hamasledda regeringen för att förhala genom att vägra erkänna Israel och bland vissa av de palestinier som proteströstade på Hamas växer irritationen.

– Antingen får Hamas anpassa sig till världssamfundet och erkänna Israel, eller så är det lika bra att de lämnar tillbaka makten till Fatah, säger Suheila, rektor för en grundskola i Gaza.

Hon röstade på Hamas och var aktiv i valrörelsen med att hjälpa kvinnliga analfabeter lämna sina tumavtryck på valdagen. Suheila röstade för förändring och visst har Gaza förändrats säger hon syrligt: ingen el, inget vatten, ingen lön på sju månader.

– Det var ett misstag att rösta på Hamas, säger hon.

Majoriteten missnöjd
Opinionsmätningar visar att en majoritet av palestinierna i dag är missnöjda med Hamas. Men över 60 procent är också emot att Hamas böjer sig för omvärldens krav på att erkänna Israel. Vilket Israel? frågar de sig. Vilka gränser gäller? Israel med eller utan Västbanken, med eller utan Östra Jerusalem och Golanhöjderna?

Suheila tycker att frågan om erkännande är överspelad.

– Vi erkände Israel i och med fredsprocessen, låt oss nu gå vidare, säger hon.

Politiska kommentatorer som betraktar den offentliga dispyten mellan Hamas och Fatah menar att det finns självklara utvägar. 

Måste acceptera ingångna avtal
Hamas som organisation behöver inte erkänna Israel, men en eventuell samlingsregering måste självklart acceptera de avtal som ingåtts. Även Israel har signalerat att kravet på ett entydigt erkännande inte är hugget i sten.

Det finns också paralleller i Israel. När Likud kom till makten var partiet emot Oslo-processen. Ingen krävde att Likud skulle byta ståndpunkt men Likudregeringen lovade att respektera det ingångna avtalet.

– Det finns en miljon sätt att vara kreativ på om Hamas bara vill, sade en bedömare i Gaza.

Under tiden bryter Gazaborna fastan i mörker, utan el och utan det överflöd av nötter, dadlar, fikon och släktmiddagar som hör till traditionen.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se