Svenska barn kan tvingas gå i skola i Finland

Politikerna i Pajala kommun vill stänga skolan i svenska Mådåslåmbolo och att barnen ska gå i skola i grannlandet. Men barnens föräldrar protesterar.
En av dem är Bosse Kostet: - Jag kan inte tänka mig att sätta mitt barn i en finsk skola. Kulturellt skiljer det sig åt, och på läroplanen i Finland, det är det som oroar en också. Få skolbarn Pajala kommun har få skolbarn men stora avstånd och antalet elever i kommunen blir allt färre. Flest tappar skolan i byn Mådåslåmbolo som läsåret 2006-2007 bara kommer att ha 14 elever enligt kommunens beräkningar. Därför vill kommunen på sikt lägga ner skolan och det oroar föräldrarna. Närmare till finsk skola Mådåslåmbolos närmsta skola är en friskola i Kangos, dit är det åtta mil enkel väg. Men till skolan i finska Muonio är det bara en och en halv mil och därför vill nu politikerna att barnen ska gå i skola i grannlandet istället. - Har vi inga elever så kan vi inte ha någon skola. Vi har redan inlett ett litet samarbete med Finland om eleverna i framtiden kan gå där, säger Åke Johdet, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämndens i Pajala kommun. Inget tvång Enligt skollagen kan inte Pajala kommun tvinga barnen att gå i skola i Finland. Men de kan starkt rekommendera att eleverna åker till andra sidan gränsen. Men ett byte av skola över landsgränsen måste ske med föräldrarnas medgivande, det säger Klas-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket: - I så fall måste kommunen kunna garantera att utbildningen är ett fullgott alternativ till den utbildning de skulle ha fått i Sverige.
Maria Höglund, i samarbete med SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".