Fängelse för fuskande företagsledare

Fuskande företagsledare ska i fängelse och revisorerna kontrolleras av en ny myndighet. Det är några av årtgärderna i det paket av nya lagar som nu den amerikanska kongressen enats om.
De nya lagarna innebär att det nu blir absolut säkert att de som missbrukar sin makt hamnar i fängelse. Så sade USA:s finansminister Paul O´Neill när han natten till torsdagen välkomnade de överraskande långtgående åtgärderna som senaten och representanthuset kommit överens om. Upp till 25 års fängelse för företagsledare som gör sig skyldiga till bedrägeri, 20 års fängelse för bokföringsbrott, en ny myndighet som övervakar revisionesföretagen och edsvurna redovisningar under direkt straffansvar för vd:ar och styrelseledamöter, och alla insideraffärer måste rapporteras omedelbart. Det är huvudpunkterna. Uppgörelsen innebär, om allt går enligt det pressade tidsschemat, att president Bush kan skriva under lagarna redan här i veckan. Läckor om uppgörelsen vände stämningen på Wall Street och Dow Jones index hade vid New York börsens stängning stigit med drygt 498 punkter. President Bush har också gett tydliga signaler att myndigheter ska tillämpa de lagar som redan finns så strängt som möjligt. I den andan arresterades på onsdagen fem direktörer i ledningen för en av USA:s största kabel-tv operatörer. De är misstänkta för att ha plundrat sitt företag på 10 miljarder kronor. Arresteringen skedde demonstrativt framför tv-kameror och de misstänkta belades med handklovar, som vanliga bankrånare påpekade åklagaren. Börsanalytiker hoppas nu att fötroendet är återställt, att botten är nådd och att aktiekurserna ska fortsätta uppåt idag. Men efter börsens stängning kom nya uppgifter om att den amerikanska finansinspektionen inlett en specialgranskning av ett av världens största mediaföretag, AOL Tome Warner. De är misstänkta för grova bokföringsbrott.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".