Spricka mellan Norge och Israel växer

Sprickan mellan Norge och Israel fortsätter att växa. Norge är världens mest Israel-fientliga land, säger en icke namngiven officiell källa till en ledande israelisk tidning, Yedioth Aharonot.

Den upptrappade konflikten mellan länderna har bland annat handlat om skottlossning mot synagogan i Oslo och om den kritik Israels ambassadör i Norge, Miriyam Shomrat, riktade mot norska kungahuset i måndags i tv.

– Jag tycker en gest från kungahuset under det judiska nyårsfirandet i fredags hade varit på sin plats. Jag saknar sympati från de kungliga och statsministern. Judarna i Norge känner sig övergivna, sade Miriyam Shomrat.

Blev rasande
I tisdags sade Anne Sender, representant för Det Mosaiska Trossamfundet att hon blev rasande.

– Jag blev rasande, skadan är skedd och det är väldigt beklagligt att ambassadören säger det hon gör sade Anne Sender.

Den här dispyten har uppstått i kölvattnet efter den skottlossning som för en och en halv vecka sedan ägde rum mot synagogan i Oslo. Tre terrormisstänkta unga män har häktats för den.

Antiisraeliska uttalanden
Den våldsamheten har i sin tur föregåtts av en rad uppmärksammade antiisraeliska uttalanden den senaste tiden från kända norrmän. Förre statsministern Kåre Willoch hör dit. Och allra främst den internationellt kände författaren Jostein Gaarder.

I en artikel i somras menade han att staten Israel inte längre borde erkännas.

Avlägsna är alltså de dagar i början av 1990-talet då Norge hade ett så gott rykte både bland palestinier och också israeler att Oslo och Osloprocessen var liktydig med världens hopp om att nå försoning i Mellanöstern.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se