Årets lön en besvikelse för bärplockare

Ett par hundra thailändska bärplockare i Lappland har i snart två veckors tid levat i ovisshet över hur mycket pengar de skulle få för säsongens slit i bärskogen. De hävdar att de lurats av bäruppköparna.

Med ungefär 3,5 miljoner kronor i kontanter, fördelade i 114 bruna kuvert dök bäruppköparen Dennis Westerlund till slut upp i föreningshuset i Björksele i Lycksele kommun.

– Nu ska de få sina löner och så får de räkna pengarna och kontrollera vad de har fått.

Drygt tvåtusen thailändare har i år kommit till Sverige för att plocka bär och därigenom få det lite bättre ställt i hemlandet.

Slutade i protest
Ett par hundra av dem lade för snart två veckor sedan ner arbetet när de började misstänka att de inte skulle få ut så mycket pengar som de säger att de blivit lovade.

Nästan inga thailändare kan prata engelska och det finns få tolkar, så därför är det svårt att få reda på detaljerna. Men de missnöjda thailändarna säger att ingen talat om för dem att de skulle betala skatt och sociala avgifter på den lön de lovades.

Missnöjd med lönen
Bärplockaren Samon Arthon står med lönekuvertet i hand och har nu fått svart på vitt hur mycket hans slit egentligen har varit värt. Efter två, tre månader av bärplockande, sju dagar i veckan från tidiga morgontimmarna tills det blir mörkt på kvällen.

– Inte glad, inte glad, översätter tolken Onkanya Suphangporn.

Under tiden har polisen inlett en utredning, efter att thailändarna har polisanmält bäruppköparföretaget i fråga. Men vi har inte lurat någon, säger bäruppköparen, Dennis Westerlund.

– Jag informerade, och de har vetat allihop att det skulle bli skatt, säger han.

Förstår du de thailändska plockarna som har jobbat tio, tolv timmar sju dagar i veckan och plockat bär, att de upplever sig som lurade nu?

– Både och. De har tjänat mer pengar i år än i fjol. Jag vet inte vem som har lurat dem.

Men nu har de polisanmält dig och ditt bolag, bland annat. Vad kommer du att säga till polisen?

– Vad ska jag säga till polisen? Jag kommer att säga sanningen, som det är. Jag har köpt bär och betalat skatt och vi har inte lurat några thailändare, säger Dennis Westerlund.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Lennart Odhström, SR Västerbotten
lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista