Systembolagsrättegången fortsätter

På onsdagen inleddes den tredje rättegången om muthärvan i Systembolaget. Den här gången prövas misstankarna mot sju tidigare anställda i leverantörsfirman Philipson & Söderberg och mot sex före detta butikschefer.

Åklagaren har lagt fram sin syn på hur det gick till när firman Philipson & Söderbergs dåvarande vd Fredrik Sjösten och sex andra anställda försökte få Systembolaget att gynna företagets produkter.

Gynnandet ska ha skett genom att betala kontanter och checkar till butikschefer och att bjuda några på resor till Spanien och Ungern.

E-post viktig bevisning
Liksom den tidigare processen med leverantörsfirman Vin-Trägårdh, spelar e-post en viktig roll för åklagarens bevisning. E-post som utredarna har hittat i datorer från Philipson & Söderbergs kontor.

Bland de meddelanden som enligt åklagaren tyder på att de åtalade ville dölja det som pågick, finns ett där en av de åtalade frågar en annan: ”Hur ska vi göra med biljetterna för resan till Spanien? Vid en revision finns namnen på våra gubbar med och det bästa vore att pengarna togs ut från Spanien”, skriver han.

Och svaret blir: ”Det skiter jag i just nu. Blir det revision är det inte ditt huvud som ryker utan vd:s”

Bestickning
Fyra av de före detta anställda i Philipson & Söderberg misstänks för bestickning, de tre andra för medhjälp till bestickning. Alla nekar till brott. Av de sex åtalade butikscheferna erkänner två och de andra nekar till brott.

De misstänkta har alla lämnat sina tjänster men åklagaren yrkar på företagsbot mot leverantörsfirman Philipson & Söderberg som han anser har ansvar för det som skedde.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se