Högt straff för krigsförbrytare

FN-tribunalen i Haag har i dag dömt bosnienserben Momcilo Krajisnik till 27 års fängelse, för sin roll under kriget i Bosnien på 90-talet. Han är en av de högsta uppsatta hittills att dömas av domstolen, och det blev ett kännbart straff, anser den före detta överåklagaren vid tribunalen Eric Östberg.

– Det är ju ett högt straff, även för Haagtribunalens vidkommande. Det ligger på den nivån där man har gjort sig skyldig till riktiga människorättsbrott. Det är en av de större skurkarna inom detta område som äntligen kommit inför rätta, säger före detta överåklagare vid FN-tribunalen Eric Östberg.

Är det här en framgång för tribunalen?

– Ja det får man väl säga. Den kom ju till just av den anledningen att man skulle lagföra personer av den kvaliteten och inte några småskurar.

Momcilo Krajisnik var talman i det bosnienserbiska parlamentet, och anses ha varit en av arkitekterna bakom den etniska rensningen under Bosnienkriget 1992 till 1995, ett krig som dödade över 100 000 människor.

Nekar till brotten
Krajisnik fälls i dag för mord, förföljelse och tvångsförflyttning, men frikänns på punkten folkmord, i brist på bindande bevis. Själv nekar han till alla brotten.

Krajisnik greps år 2000, i närheten av Sarajevo, av fredsbevarande trupper under Nato-befäl.

Fortfarande fri
Han var nära medarbetare till bosnienserbernas president under kriget, Radovan Karadzic, men han är fortfarande på fri fot, liksom den ökände generalen Mladic.

Eric Östberg är tveksam inför utsikterna att även de ska gripas och ställas inför rätta.

– Det är det vi väntar på. Men det ser inte hoppfullt ut, åren går, säger han.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista