Det mistänkta fartyget släpptes in i Östersjön.

Estland utreder misstänkt giftskepp

Estnisk polis har beslutat att inleda en utredning mot en kemikalietanker som ligger i hamnen i Paldiski. Fartyget misstänks ha dumpat stora mängder giftigt avfall i Abidjan i Elfenbenskusten, där flera människor dött och tusentals blivit sjuka av giftångorna.

Vid miljörörelsen Greenpeace Nordenkontor anser man att deras blockad av giftfartyget äntligen gav resultat.

– Just nu verkar det som om Estland kommer att hålla kvar det här fartyget i åtminstone 24 timmar, och det är ju i sådana fall en bra början. Om det nu blir på det här sättet var det tur att det gick åt det här hållet. Hade inte vi varit där och stoppat fartyget, då hade det kunnat segla iväg, säger Lennart Daléus, chef för Greenpeace Nordenkontor i Stockholm.

– Det som gör en bekymrad och upprörd, det är att ingen statsauktoritet agerat. Jag har inte sett någonting ifrån EU, EU-kommissionen, jag har inte sett någonting från svenska myndigheter, svenska politiker som kunnat ge stöd åt Estland i detta att hålla kvar fartyget. Men nu verkar det som det sker i alla fall.

Ansvaret svårt att utreda
Trots att de estniska myndigheterna nu inlett en polisutredning kring tankfartyget Probo Koalas roll kring giftskandalen i Elfenbenskusten är Lennart Daléus fortfarande upprörd över både EU:s och Sveriges agerande i frågan.

Visserligen är det en knepig fråga vem som bär ansvaret och många europeiska länder och företag är inblandade i den här giftskandalen.

Men en dryg månad efter det inträffade tilläts ändå fartyget resa fritt fram och tillbaka genom till exempel Östersjön utan att någon myndighet reagerade.

Ministern tog kontakt
På tisdagen tog den svenska miljöministern Lena Sommestad indirekt kontakt med de estniska myndigheterna via den svenska ambassaden i Tallinn för att förhöra sig om esterna behövde svensk hjälp.

Det är inte nog anser Lennart Daléus. Svenska politiker borde ha agerat långt tidigare och mer aktivt. Det handlar om europeiskt giftavfall som dumpats i Afrika utan att någon tycks vilja ta ansvar för följderna anser Daléus.

– Det är en skandal att inte EU:s regelverk, i det här fallet transportförordningen, eller globala regelverk upprätthålls. Här låter alltså staterna runt Östersjön ett sådant här fartyg komma in, som man vet är ett giftfartyg. Östersjön skulle skyddas, arbetas med, det skulle berättigat vara det som vi skulle ägna stor miljöomsorg. Man bryr sig inte om att fartyget är här.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".