Val i Zambia med kinesiska intressen

På torsdagen väljer Zambia i södra Afrika ny president. och valet är mycket jämnt. Men kampen mellan kandidaterna har utvecklats till en kamp mellan Kina och Taiwan och Kinas ökade inflytande i Afrika. Kina rasar över oppositionens budskap.

Med en trasig klocka i ena handen förkunnar den populistiske oppositionsledaren Michael Sata att tiden stannat för den sittande presidenten. Väljer ni arbetslöshet, eller väljer ni att följa med mig i den nya Noaks Ark, mot en framtid utan kineser, men med skolor och arbete? Eller vill ni sjunka med Titanic?

– När jag blir president kommer kineserna att förlora rätten till alla marknadsstånd, inte tillåtas ta över våra koppargruvor och behandla zambier som slavarbetare, säger han.

Kina rasar över oppositionsledaren
Kina är rasande över oppositionsledarens budskap och anser att han finansieras av Taiwan, och har hotat att dra sig ur Zambia vid en valseger. Kina som har investerat stort i Zambia med att renovera järnvägen och sneglar mot koppargruvorna.

Men även för medelklassen i Zambia är Sata en skräck; med sitt folkliga tilltal och sina svepande löften om en bättre framtid med Taiwan vid sin sida.

Stöd från Kina
Den sittande presidenten, Levy Mwanawasa, gör ett tråkigt, högtidligt intryck och håller alla sina tal på engelska, som är tvunget att tolkas ute i byarna. Men hans ekonomiska politik har belönats av omvärlden med skuldavskrivning för Zambia.

Men det ökande inflytandet av Kina oroar den vanlige zambiern, som överallt ser billiga kinesiska produkter, ser hur Kina tar över kontroll av stort och smått.

Kina har officiellt lagt sitt stöd bakom den sittande presidenten, en mycket ovanlig handling även för Kina, som normalt inte lägger sig i andra länders inrikespolitik. Det senaste ledet i kampen mellan Kina och Taiwan, är att valresultatet skall räknas fram på kinesiska datorer, vilket redan lett till anklagelser att Kina kommer att manipulera valets utgång i Zambia.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se