EU-parlamentet vill att Turkiet skyndar på

Europaparlamentet uppmanade på onsdagen Turkiet att skynda på med att införa demokratiska reformer om landet vill bli medlem av EU. En stor majoritet av parlamentariker ställde sig bakom en kritisk rapport som pekar på stora brister i landets reformarbete.

En växande grupp Europaparlamentariker hade velat ha ännu hårdare påtryckningar mot Turkiet.

Arbetet med demokratiska reformer har saktat av sedan Turkiet fick inleda medlemsförhandlingar med EU för ett år sedan, anser Europaparlamentet.

Brister i minoriteters rättigheter
Det råder fortfarande stora brister när det gäller mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, religionsfrihet, minoriteters rättigheter och kvinnors ställning.

Parlamentet varnade på onsdagen den turkiska regeringen för att det kan komma surt efter om den inte uppfyller sina löften om anpassning till EU:s regler. Det finns parlamentariker som vill pressa Turkiet ännu hårdare.

De kräver att ett villkor för att Turkiet ska få bli medlem av EU är att det erkänner folkmord på armenier 1915. Men de röstades ned i en omröstning i Europaparlamentet.

Majoriteten anser att Turkiet ska erkänna folkmord men tycker inte att det ska vara ett villkor för EU-medlemskap.

– Det finns många länder i den nuvarande unionen som inte gjort upp med sin historia. Vi måste ställa samma krav på alla. Vi förutsätter att de här löses och det är fruktansvärt att man straffar människor som tar upp folkmordet idag, säger folkpartisten Cecilia Malmström.

Turkiet förnekar folkmord
Turkiet å sin sida förklarar händelserna 1915 med att 300 000 armenier och minst lika många turkar dog i inbördesstrider i östra Turkiet under första världskriget och den turkiska regeringen förnekar folkmord.

Men omröstningen i Europaparlamentet avslöjar en tilltagande kritik mot Turkiet och den kommer främst från Europaparlamentariker från Tyskland, Frankrike, Österrike och Litauen som i allt högre grad motsätter sig att Turkiet blir medlem av EU.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista