Militärkuppen i Thailand oroar ekonomer

I Thailand väcker militärkuppen i förra veckan farhågor om landets ekonomiska utveckling. Detta trots att militärjuntan lovat att fortsätta med en öppen marknadsekonomi och att fortsätta de viktiga infrastrukturprojekt som den störtade premiärministern drivit.

På torsdagen öppnar Bangkoks nya internationella flygplats, vi får börja försöka lära oss att den heter Suvarnabhumi. Det jättelika glaspalatset öppnar efter över 40 års diskuterande och planerande; från och med nu går i stort sett alla Bangkok-flighter hit.

Det här var störtade premiärministern Thaksin Shinawatras älsklingsprojekt, med sedvanlig beslutsamhet såg han till att flygplatsen, för fyra miljarder dollar, snabbt byggdes. Som vanligt med Thaksin omgärdas projektet av kontroverser och mutanklagelser. 

Thaksins dröm var att Suvarnabhumi skulle överglänsa andra storflygplatser i Asien, inte minst Singapore och Hongkong. Nu är Thaksin störtad, kuppen väcker frågor inte bara om det viktiga turistflödet utan också om Thailands ekonomi i stort. 

Ekonomin utan ledning
Professor Thitinan Pongsuhdirak vid Chulalongkorn-universitetet i Bangkok är oroad över hur landets ekonomi ska kunna styras nu när militärjuntan som nu tagit över ännu inte tillkännagett ny premiärminister.

– Thailand har haft många kupper förut, 17 stycken närmare bestämt. Men situationen är annorlunda i dag, med en globaliserad värld, i dag spelar det mycket större roll hur omvärlden reagerar, säger Tithinan och hittills har omvärlden reagerat negativt på kuppen.

Beroende av omvärlden
Thailands ekonomi är mycket exportberoende. Landet är världens största risexportör, många av världens hårddiskar görs också här. Flera japanska biltillverkare har produktion i Thailand för export och runt en miljon turister väller in varje månad.

Kanske är ett sofistikerat samhälle som Thailand alltför komplicerat för generaler att styra, varnar en del. BNP-tillväxten väntas minska efter kuppen, tror vissa experter, andra tror att tillväxten i år, trots kuppen, kommer att hamna någonstans kring planerade fyra procent.

Mycket beror på om militärjuntan snabbt kan få igång en civil regering och undvika mer politisk turbulens.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se