Antalet fattiga ökar i Gaza

Det uteblivna biståndet till palestinierna har dramatiskt ökat antalet fattiga i Gaza. 70 procent av Gazaborna lever under existensminimum, och det går inte längre att tala om en palestinsk ekonomi säger experterna.

Han sitter på flaket till sin hästdroska och bredvid sig har han en liten hög av något som ser ut som törnekronor av metall. Det är dagens skörd av taggtråd som Jamal Barakat samlat för att sälja.

– Jag får 15 shekel för 10 meter taggtråd, berättar han.

Det är ungefär 25 kronor, på en vecka får han i bästa fall ihop motsvarande 340 svenska kronor.

Knipsar taggtråd
Jamal Barakat är den första människa jag får syn på när jag kommer ut ur gränstunneln mellan Israel och Gaza. Han är 48 år, men ser ut som 60 där han sitter på huk och knipsar taggtråd.

Vid första ögonkastet ser det ut som ett slags frihetsgest, men Jamal Barakats främsta syfte är inte att befria Gaza från taggtråd utan att köpa mat till sina nio barn.

Betalar inte hyra
En färsk studie av palestinsk ekonomi avslöjar att 95 procent av alla offentligt anställda har slutat betala hyra och el. En fjärdedel har slutat röka, 30 procent har slutat använda mobiltelefon och alla lånar pengar där de kan. Men inte i banken, bankerna stoppade alla lån redan i maj.

De offentligt anställda, som inte fått lön sedan i mars, utgör en fjärdedel av den palestinska arbetsstyrkan och ekonomen Salah Abdel Shafi, som också är palestinsk ambassadör i Sverige, säger att det inte längre går att tala om en palestinsk ekonomi.

– Egentligen kan man inte prata om ekonomi eller en ekonomisk struktur. Alla källor av inkomst har försvunnit, fattigdomen har nått en aldrig tidigare skådad nivå på 70 procent i Gazaremsan, säger han

Företag flyttar
70 procent lever under existensminimum på två dollar om dagen, ungefär 15 kronor, berättar Salah Abdel Shafi. Och det är inte bara de offentliganställda som drabbas.

– De senaste tre månaderna har 75 Gazaföretag flyttat, berättar han, som hör till dem som otåligt väntar på att Hamas ska hitta ett sätt att implicit erkänna Israel så att EU kan återställa biståndet.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se