Katastroftillstånd utlyst på Java

I Indonesien har president Susilo Bambang Yudhoyono förklarat en del av ön Java som katastrofområde, och beordrat att 3 000 familjer ska flyttas permanent. Orsaken är ett pågående läckage av het lera.

Lera, lera och mer lera. 126 000 kubikmeter rykande varm lera sprutar upp ur jorden varje dygn i det drabbade området på östra Java. Det är ett av de största så kallade ler-vulkanutbrottet som någonsin noterats på land.

Fyra byar har dränkts i den upp fem meter djupa, svartgrå sörjan och 3 000 hushåll måste nu flytta permanent.

Började för fyra månader sedan
Leran började välla upp för fyra månader sedan efter en olycka i samband med djupborrning efter gas. Politiker och aktivister säger att gruvbolaget som borrade efter gas bär ansvar för ler-vulkanen som utlösts, och nio anställda riskerar åtal.

Företaget säger att katastrofen beror på en jordbävning. I alla händelser har president Yudhohono beordrat företaget att betala uppemot en miljard kronor för att röja upp i röran, som breder ut sig över en yta som är större än Monaco.

Företaget försöker nu pumpa in betong i marken för att stoppa lermassorna, en strategi som en del geologer tvivlar på. De säger att leran kan fortsätta att flöda i många år framöver, eller plötsligt sluta av sig själv.

Tros komma från en reservoar
Leran tros komma från en reservoar som ligger sex kilometer under marken, ett starkt tryck kan ha byggts upp i leran genom rörelser i de tektoniska plattor som bygger upp jordskorpan, trycket kan också bero på ansamling av gas därnere.

Indonesiens miljöminister motsatte sig först en plan att dumpa leran i havet, eftersom han sa att den innehöll gifter och kunde skada havsmiljön.

Men han säger nu att leran inte är giftig, och att man ska försöka pumpa ut den i havet. Men miljöaktivister är inte övertygade om att det är en bra idé.

Ägs av välfärdsministern
Gruvbolaget som utpekas som ansvarigt för lerkatastrofen ägs av Indonesiens välfärdsminister och hans familj, en av landets rikaste.

I onsdags dumpade miljöaktivister i protest sjuhundra kilo lera utanför ministerns kontor, som blockerades i över en timme. Ministern säger att lerkatastrofen inte är hans ansvar.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se