Ännu ingen ny premiärminister i Thailand

I Thailand har militärjuntan ännu inte tillkännagett vem de tänker utse till civil premiärminister. Thailändska medier uppger att en pensionerad general är en av huvudkandidaterna.

En Bangkok-bo säger att juntan snabbt måste uppfylla sina löften.

– Om inte militärjuntan snabbt tillsätter en bra civil premiärminister är vi många studenter, som är redo att gå ut och demonstrera igen, säger studenten Surangrat i Bangkok.

Militärjuntan i Thailand har ögonen på sig, både hemma och internationellt.

Skapa ny konstitution
Den har lovat att tillkännage en civil premiärminister till veckoslutet. Han skulle leda landet medan en ny konstitution tas fram och tills allmänna val hålls om drygt ett år.

Medierna i Thailand spekulerar i att juntan bestämt sig för en pensionerad general, som den störtade premiärministern Thaksin hade avpoletterat. Också en hög diplomat har nämnts som tänkbar kandidat.

Det verkar inte som att militärjuntan nu gör sig redo att helt träda tillbaka.

I stället rapporterar thailändska medier idag att juntan har för avsikt att behålla yttersta kontrollen också över en civil interimsregering.

Enligt medierna tänker juntan ge sig makten att kunna avskeda premiärministern och andra ministrar. Juntan tänker också utse 100 av de 200 människor som ska ta fram en ny konstitution.

Behålla kontrollen
En del experter säger att Thailand inte behöver någon ny konstitution, att det räcker att göra vissa ändringar i den senaste konstitutionen från 1997, då skulle allmänna val kunna hållas tidigare än i oktober nästa år som juntan sagt.

Juntan har fått internationell kritik för att ha störtat en folkvald regering och för att ha förbjudit politiskt arbete och infört mediarestriktioner.

Fyra av premiärminister Thaksins närmaste ministrar har också fängslats. En talesman för militärjuntan sade på torsdagen att detta var för deras egen säkerhets skull och att de snart kommer att släppas.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista