Liten vinst för staten med ränte- beskattning från skatteparadis

För ett år sedan lyckades EU:s finansministrar efter åratal av förhandlingar komma överens: EU-medborgare måste betala skatt på sina ränteinkomster på pengar placerade utomlands.

Ekot kan nu berätta om hur mycket pengar det sammanlagt blev från Schweiz och andra länder som utnyttjats för skatteplanering. Det blev ingen högvinst för svenska staten.

Skatteverket har sammanlagt bara fått in drygt tolv miljoner kronor i skatt från länder som bland annat Schweiz, Luxemburg och Österrike samt skatteparadis som till exempel Guernsey, Jersey och Liechtenstein.

”Det finns mer”
De tolv miljonerna i svenska skattepengar innebär att svenskar tillsammans har 3,7 miljarder kronor insatta på de här ländernas banker.

Både Svenskt Näringsliv och Skatteverket har tidigare sagt att många gånger mer än den summan finns på konton som ägs av svenskar.

Schweiz betalar in mest
Mest pengar har det kommit in från Schweiz, drygt 6,5 miljoner kronor. Sedan kommer Luxemburg med 1,5 miljoner kronor.

Lilleputtlandet San Marino har skickat in 431 kronor till svenska staten. Från det något större Andorra kom det 28 000 kronor.

Vill inte avslöja kontoinnehavarna
De pengar som nu kommit in gäller länder som inte vill avslöja vem som står för bankkontot. De flesta EU-länder har däremot gått med på att berätta vilka svenskar som har pengar på den utländska banken och hur mycket pengar det handlar om. De uppgifterna kommer Skatteverket att sammanställa senare i höst.

Skillnaden mellan att vara anonym och få sitt namn avslöjat är att den som är anonym kan komma undan förmögenhetsskatt i Sverige.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista