Right Livelihood-pris till Vietnam-läcka

Årets Right Livelihoodpris, det så kallade Alternativa nobelpriset delas i år mellan tre pristagare, däribland amerikanen Daniel Ellsberg, som i slutet av 60-talet avslöjade de så kallade Pentagonpapperen om Vietnamkriget.

De övriga priserna går till Ruth Manorama från Indien, som kämpar för kvinnors rättigheter och till den internationella poesifestivalen i Colombia, som anses bidra till en fredlig utveckling.

Hederspris delas ut till brasilianaren Whitaker Ferreira, som varit med och skapat World Social Forum och arbetat för rättvisa och demokrati.

Påverkade opinionen
Instiftaren av priset, Jacob von Uexkull motiverar priset till Daniel Ellsberg:

– Han blev medveten om när han som statstjänsteman arbetade med dessa hemliga papper, där det stod att den amerikanska regeringen hade ljugit för det amerikanska folket under åratal, om vad som försiggick i Vietnam.

– Han funderade på detta under ett år och bestämde sig sedan för att han av samvetsskäl var tvungen att skicka pappren till olika tidningar. Det bidrog väsentligt till en så stark opinion som tvingade regeringen att stoppa kriget, säger han.

Fredsarbete
Den nu 75-årige Daniel Ellsberg har fortsatt att arbeta för fred och kärnvapennedrustning under åren, bland annat har han protesterat mot den nuvarande regeringens beslutsfattande om Irakkriget.

– Om besluten som leder till krig, som i Irak, om de skedde under offentlig diskussion skulle man se att det inte är hemliga information som rättfärdigar det här utan se att det är en diskussion i slutna kretsar med helt absurda konklusioner.

– Demokrati bygger på transparens och som tjänsteman har man förpliktelsen att se till att transparensen finns, säger Jacob von Uexkull.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista