Asiens börser gick bättre

Medan Stockholmsbörsen backade på onsdagen var det köpglädje i USA. Analytiker menar att de kraftiga uppgångarna beror på tidigare ras i USA, som gjort aktierna billiga och många lockas till köp. På Asiens börser har kursfallen däremot inte alls varit lika brutala som i USA eller Europa under de senaste månaderna.
På Tokyobörsen har Nikkeis aktiindex fallit med 14 procent räknat från den 20 maj. Fallet är den kraftigaste tillbakagången på aktiemarknaderna i Asien men ändå betydligt mindre än rasen på börserna i USA och Europa, och efter försiktigt positiva signaler om ekonomin i Japan börjar nu internationella investerare finna japanska aktier köpvärda säger börsanalytiker i Tokyo. På flera andra marknader har den internationella börsoron över huvud taget inte avspeglats. I Bangkok, där Asienkrisen började för några år sedan, visar börsindex på ett rejält plus. Likadant är det i Kuala Lumpur och Jakarta och Seoul. Bedömare pekar på att aktierna på Asiens börser är relativt billiga i förhållande till förväntade vinster. Sparandet ligger högre än i USA. Färre aktieaffärer görs med lånade pengar. Detta bidrar till att stabilisera börsutvecklingen. Många företag bedöms också ha gått igenom ekluten efter Asienkrisen och anpassat verksamheten, och företagsskandaler av den omfattning som inträffat i USA har ingen känd motsvarighet i den här delen av världen, just nu i alla fall. Men skulle krisen fortsätta att fördjupas i USA blir det med säkerhet oroligt också i Asien. Det visar bland annat onsdagens kraftiga kursnedgång på de flesta av Asiens börser. Många asiatiska länder är beroende av exporten till den amerikanska marknaden.
Börje Remdahl, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".