Uppåt igen på Stockholmsbörsen

Efter den tunga onsdagen blev torsdagen den rakt motsatta på Stockholmsbörsen. Börsen stängde på plus 4,1 procent, men de kraftiga svängningarna gör att mäklarna får mer att göra.
Många kunder ringer och är oroliga, sade Mats Jonsson, mäklare på SEB Aktiehandel, på torsdagsförmiddagen. – Just nu är det väldigt mycket kunder som hör av sig, som ringer in, som jag sade tidigare ovanligt mycket för att vara en semestermånad, sade Jonsson. Är de oroliga, är det många som har förlorat väldigt mycket pengar? – Självklart finns det en oro när man ser att värdet av sina besparingar går ner, så visst, många är oroliga, det är helt klart. Idag går det upp igen - hur märks det på mäklargolvet? – Ja, aktiviteten är betydligt högre och kunderna är naturligtvis lite gladare. Det är upp och nedvända världen på börsen vid lunchtid. På onsdagen var det slakt som rådde, bolag som ABB och Ericsson pressades hårt, vid lunch på torsdagen var det uppåt värre, inte bara i Stockholm, utan i Frankfurt, Paris och London och på flera andra europeiska börser. Telia leder uppgången Det kan tyckas symptomatiskt att ett bolag som Telia vid lunchtid ledde uppgången. Den allmänna osäkerheten på aktiemarknaden anges ofta som förklaring till börstragiken, och Telia är ett telekomföretag vars marknad omges av just osäkerhet. Tidigt på torsdagen presenterade företaget alltså en förlust, men steg sedan stundtals med 15 procent under förmiddagen. En annan dag hade säkert samma nyhet lett till ett praktfall, men ingen verkar ha några bra svar idag på vilka nyheter som ska leda till stigande kurser och vilka som ska leda till slakt.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".