Prodi sätts prov med budgeten

I Italien kommer Romano Prodis center-vänsterregering att sättas på hårda prov de närmaste dagarna, när landets budget ska läggas fram. Budgetarbetet har blottat djupa sprickor i regeringskoalitionen, som tog över i Italien efter den knappa valsegern i våras.

Budgeten som regeringen lägger fram på fredagen är den viktigaste på flera år, eftersom Italien lider av urusla statsfinanser och bryter mot EU:s regel om hur stort budgetunderskottet får vara.

Premiärminister Romano Prodi är under hårt tryck från Bryssel att sanera landets ekonomi men hans chanser att lyckas hämmas av regeringens brokiga sammansättning.

Vänstern rasar mot nedskärningar
Vänsterpartierna med gammelkommunisterna i spetsen rasar mot de hårda kraven på nedskärningar som finns i budgeten, medan mittenpartierna i regeringen vägrar att godta de föreslagna skattehöjningarna.

Med en splittrad regering är det svårt att se hur Romano Prodi ska få igenom sin budget i parlamentet, där regeringspartierna har en hårfin majoritet i en av de två kamrarna.

Stora ord i debatten
En av de ledande mittenpolitikerna kallar i dag skattehöjningarna för proletariatets expropriering av medelklassen, för att ge ett litet prov på tonen i regeringen de här dagarna.

Enligt budgetförslaget ska skattesatsen höjas till 45 procent för de som tjänar mer än motsvarande trettiotusen kronor och Prodi får nu kritik för att han inte i stället har tagit itu med skattefusket, som är en stor inkomstkälla för Italiens rika.

Samtidigt retar sig många i de egna leden på den partilöse premiärministerns självrådiga ledarstil, där bara den inre kretsen hålls informerad.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se