Öcalan uppmanar PKK till eldupphör

Den fängslade ledaren för den kurdiska rebellrörelsen PKK uppmanar sin organisation till vapenvila. Abdullah Öcalan vill att PKK istället söker en fredlig uppgörelse i konflikten med Turkiet.

Från sitt fängelse på ön Imrali söder om Istanbul uppmanade Abdullah Öcalan via sina advokater till eldupphör. Men han la till att PKK kommer att försvara sig om de attackeras av turkiska trupper.

Ledaren för det terrorstämplade PKK har suttit fängslad i sju år, men han anses fortfarande ha stort inflytande över gerillan. Hans uppmaning kommer vid en tidpunkt då våldet på båda sidor konflikten har ökat.

Anhöriga kräver hårdare tag
Ett stort antal rebeller har dödats i strider de senaste månaderna och varje vecka hålls känslosamma begravningar där stupade turkiska soldater begravs medan de anhöriga kräver hårdare tag mot gerillan. Sammanlagt har 90 soldater och 500 civila dödats i striderna, enligt regeringen i Ankara.

Turkiet har samtidigt hotat att gå in i norra Irak eftersom man anklagar USA för att låta PKK-gerillan använda de kurddominerade delarna av landet som bas och träningsläger.

Samtidigt har en tidigare okänd grupp, som säger sig vara lojala till PKK-ledaren, tagit på sig skulden för en rad blodiga bombattentat mot civila mål, ofta i turistorter. Tre turister har dödats och tolv har skadats i bombattentaten i år.

Ensidig vapenvila
PKK har utropat eldupphör tidigare, det längsta höll i fem år fram till sommaren 2004. Men den turkiska militären har aldrig tidigare lyssnat till PKK:s erbjudande om vapenvila, med motiveringen att man inte förhandlar med terrorister. Troligen kommer offensiven mot gerillan att fortsätta också den här gången.

Militära befälhavare har svurit att slåss mot separatisterna tills varenda rebell är död eller infångad. Minst 30 000 människor har dött sedan PKK tog till vapen för 22 år sedan.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se