Dansk prinsessa begravs i St Petersburg

I tsarfamiljernas forna huvudstad St Petersburg återbegravdes på torsdagen en gammal före detta dansk prinsessa, som blev den näst sista tsaritsan av Ryssland Maria Fjodorovna. Därmed har den sista kungligheten av Romanovätten återbördats till Ryssland.

Hon kom för första gången för exakt 140 år och den sista nu. Danska prinsessan Dagmar stoft återbördades till sarkofagen där maken och sonen vilar.

Därmed har den sista av Romanovätten återbördats till Ryssland. Ceremonin i Peter Paulkyrkan i St Petersburg blev en kyrkans och kungarnas dag med danska kungafamiljen och överlevande ättlingar till Romanov närvarande. Men ingen president Putin eller höga ministrar.

Det var annat än när sonen Nikolaj, den siste tsaren åter jordfästes i sarkofagen. 1998 var president Boris Jeltsin på plats och den begravningen var mer statsmannamässig.

Men släktingarna Romanov ville inte ha det så när tsaritsan och elvabarnsmamman Maria Fjodorovnas sista vilja uppfylldes, att begravas med maken. Det tog 87 år innan stoftet kunde föras från Danmark dit hon flytt i exil efter revolutionen 1917.

Det är en känsla av skuld, sorg och förlust. Hon gjorde mycket för Ryssland, sammanfattade Olga Kuznetsova, en av alla ryssar som under veckan köat för att ta farväl av Maria Fjodorovna.

Ett återupprättande av tsarerna och Romanovs pågår hela tiden i Ryssland, med aldrig sinande intresse för den historia som förtegs under Sovjettiden.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista