Ny vårdmodell förkortar vårdtider

En ny modell som gäller vård av äldre patienter som opererats för en höftfraktur mer än halverade tiden som patienterna låg kvar på sjukhus.

Modellen för den här vården arbetades fram av Lars-Eric Olsson och som nu presenteras i en doktorsavhandling vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Enligt Olsson handlar det om mycket enkla åtgärder som ligger bakom den kortare vårdtiden efter operationen.

Måltider viktig del i rehabiliteringen
– Ifrån den första gången vi tog upp dem så ökade vi på rehabiliteringen lite för varje dag. Vi undvek att sätta urinkateter på patienten just för träningen att gå i och ur sängen och upp till toaletten är en oerhört viktig del i rehabiliteringen.

– Vi använde även måltider som en viktig del av rehabiliteringen. Första dagen kanske de satt vid sidan av sängen och åt. Nästa steg är att de satt vid bordet på rummet och tredje steget att de gick ut i matsalen, säger Lars-Eric Olsson.

Stora kostnader för höftledsoperationer
Varje år opereras 18 000 personer för bruten höftled i Sverige med en sammanlagd vårdkostnad på 4,5 miljarder kronor. Därför kan studien där 112 personer deltagit mellan 2003 och 2005, få stor betydelse.

Hälften av patienterna fick den vanliga vården, och den andra hälften fick vård enligt Lars-Eric Olssons nya vårdmodell.

Motiverad patientgrupp
De här patienterna fick information redan före operationen om att de kunde komma tillbaka till det normala livet bara man rör på sig tidigt efter operationen. Därför var de här patienterna också mer motiverade än den andra patientgruppen.

Men den här nya vårdmodellen, används inte och ansvariga för vården av de här patienterna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, vill inte heller uttala sig om varför det inte redan sker, förrän efter Lars-Eric Olssons doktorsavhandling presenterats om en vecka.

”Tiden är mogen nu”
Egentligen har inte heller sjuksköterskan Lars-Eric Olsson någon riktig förklaring till varför den här, relativt enkla modellen, kan det tyckas, inte redan använts när det gäller vården av de här patienterna.

– Det har väl inte funnits någon som riktigt har tagit tag i det här men jag tror att tiden är mogen nu. Det här arbetet som jag har gjort ligger väldigt rätt i tiden och jag tror att vi är mogna i Sverige för att börja titta på det här med kvalitet, säger Lars-Eric Olsson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se