Ny muslimsk president i Indien

I Indien har idag en ny president installerats i sitt ämbete. Men hans uppväxt i en muslimsk familj i det hindudominerade Indien, och hans karriär som vetenskapsman och kärnvapenexpert, kan ge honom ett politiskt inflytande som sträcker sig utöver presidentpostens befogenheter.
Den nye presidenten Abdul Kalam har sin bakgrund helt utanför politiken. Regeringspartiet var under press Doktor Abdul Kalam nominerades till presidentposten av premiärminister Vajpayee, ledare för det hindunationalistiska regeringspartiet, Bharatiya Janata Partiet, BJP. Förslaget hälsades som ett genidrag. BJP var under stark press efter de religiösa oroligheterna i delstaten Gujarat tidigare i år då mer än ettusen männskor dödades, de flesta muslimer. Den BJP-ledda delstatsregeringen anklagades som medansvarig för blodbadet. Får bort extremiststämpeln Regeringens beslut att föra fram Kalam med hans muslimska bakgrund till presidentposten retuscherar nu bilden av BJP som hindunationalistiska extremister. För sekularisering Abdul Kalam valdes till president med närmast total uppslutning. I sitt installationstal sa han att Indien måste fortsätta att utvecklas som sekulär stat med religiös tolerans. Själv är Kalam känd för att vara lika hemmastadd i koranen som i de hinduiska skrifterna. Militär bakgrund Med Abdul Kalam har regeringen också en anhängare av ett starkt militärt försvar i presidentpalatset. Doktor Kalam är huvudarkitekten bakom utvecklingen av de indiska kärnvapnen och robotförsvaret. Utan politisk erfarenhet Han har sagt att kärnvapenbalansen mellan Indien och Pakistan är den viktigaste faktorn som har förhindrat nya krig mellan de två staterna. Abdul Kalam har ingen politisk erfarenhet när han nu tar över i presidentpalatset i New Delhi. Presidenten har begränsad makt. Men doktor Kalams karriär och ställning i det indiska samhället kan ändå ge honom ett politiskt inflytande utöver presidentämbetets befogenheter.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".